Beton generelt
De gamle romere, var de første til at udvikle beton, som et byggemateriale. Dengang bestod beton af kalk, vand og vulkasnk aske. Betonen blev anvendt til bygninger, akvædukter og broer. En del af disse bygninger står stadig, den dag i dag.
Beton består af sand, grus, sten, vand og cement.
Cement danner sammen med vand en “lim”, der binder tilslagene (sand, grus og sten med varierende kornstørrelser) sammen.
Vi erstatter tilslagene med oparbejdede, genindvundne materialer fra bygge- og anlægsbranchen – alt fra gamle toiletter og håndvaske til mursten og eternittage. De genanvendte tilslag erstatter herved de jomfruelige materialer fra grusgravene.
Cement er den bestanddel af beton, der får betonen til at hærde. Cement bliver sommetider forvekslet med beton, men er altså blot én af mange ingredienser, der udgør og binder beton sammen.
Cement har oprindeligt haft betydningen “bindemiddel”, men over tid er cement blevet synonym med et hydraulisk bindemiddel. Et hydraulisk bindemiddel er kendetegnet ved, at det hærder med vand og kan hærde uden adgang til luft.
Betonens egenskaber afhænger af alle dens komponenter, og hvordan de bliver sat sammen, men da cementen er den bestanddel, som binder betonen sammen, er cementen og betonens historie uadskillelige.
Beton er i dag det mest brugte byggemateriale.
Betonen udmærker sig ved, at være formbart under støbningen, have en høj trykstyrke efter hærdningen og have god vejrbestandighed.
Ved at indstøbe armeringsjern, altså stålstænger, øges trykstyrken markant. Dette kaldes armeret beton eller jernbeton.
Der findes i dag mange forskellige typer beton, bl.a. lynbeton, grovbeton og gasbeton.
Beton når ca. 90% af sin endelige styrke efter ca. 4 uger.
Det fortsætter dog med at blive stærkere i årtier fremover, på grund af dets omdannelse af calciumhydroxid til calciumkarbonat, og dets absorption af kuldioxid over tid.
Systemklodser:
180 x 120 x 60, ca. 2.400 kg
180 x 60 x 60, ca. 1.200 kg
120 x 60 x 60, ca. 900 kg
90 x 60 x 60, ca. 600 kg
60 x 60 x 60, ca. 300 kg
Afspærringsklodser:
H 40 cm x B 240 cm x D 35 cm, ca. 560 kg
Generelle spørgsmål
Et deponi er et kæmpe hul i jorden, hvor man graver affald ned. Affaldet, at alt det som ikke kan genbruges, genanvendes eller energiudnyttes.
Så når du kører dine ting på genbrugspladsen, og smider dit affald ned i containeren med skiltet ”Deponi” eller ”Til nedgravning”, bliver dit affald reelt gravet ned i et stort hul i jorden og dækket til med jord.
End-of-Waste er en betegnelse for, når affald ophører med at være affald. Visse former for affald kan ophøre med at være affald, når det har gennemgået en nyttiggørelsesproces, herunder genanvendelse, og opfylder særlige kriterier udarbejdet til formålet:
- Stoffet skal være almindeligt anvendt til specifikke formål.
- Der skal være et marked eller en efterspørgsel på stoffet.
- Det skal opfylde de tekniske krav til de specifikke formål.
- Anvendelsen af stoffet må ikke have generelle negative indvirkninger på miljø eller menneskers sundhed.
I dag findes der kun fælleseuropæiske kriterier for metal, glas og kobber. De enkelte medlemslande kan dog fastsætte kriterier fra sag til sag, hvilket skal ske i de enkelte kommuner.
Vi samarbejder med vores tilsynskommune om, at undersøge mulighederne for, at lave End-of-Waste kriterier, på de affaldsfraktioner vi genanvender i vores produktion.
Kilde: EU Kommissionen
Alle elementer der er produceret hos os, har en indstøbt chip, som gør det muligt med en almindelig smartphone, at scanne det enkelte element, hvor man kan se hvilket tilslag/materiale elementet er lavet af.
Derudover, kan vi tilbyde at tage et element retur, knuse det på ny, og bruge det i produktionen igen.
Alt dette betyder, at vi kan beholde flere ressourcer i kredsløb.