F.A.Q.
~ Frequently Asked Questions ~
Typisk stillede spørgsmål
Når vi producerer elementer er det på ét tilslagsmateriale.
Det vil eksempelvis sige, at vi knuser sanitet, sorterer det ud i sten størrelser, som er mellem 4 og 22 mm., og grus størrelser, som er mellem 0 og 4 mm.
Herefter blander vi det med cement, vand og vores special-sammensatte additiver/kemi, hvilket er med til at gøre vores betonelementer helt unikke, og at alle tilslag er 100 % genanvendte.
Alt knuses i hver sin fraktion og sorteres ud i sten og grus størrelser. Med andre ord: ingen sammenblandinger fraktionerne imellem, blot en bearbejdning.
Alle elementer fra RECYCON har en indstøbt chip. Det giver disse fordele:
- NFC-chip’en kan nemt scannes med enhver smartphone.
- Hurtig adgang til datablad.
- Enkel identifikation af det anvendte tilslagsmateriale.
- 100 % sporbarhed fra støbning til brug og fremtidig genanvendelse.
- Take Back koncept.
- Leasing.
Vi tager rigtig mange prøver og analyser – mellem 100 og 150 analyser om året, bliver det til.
Vi er nysgerrige og stræber hver dag efter, at være bedre end dagen før.
Vores renhedsgrader – efter oparbejdning af materialer:
Beton – 0,0 %
Tegl – 1,0 %
Sanitet – 2,6 %
Vi har forskellige certificeringer og har dokumentation for det vi laver:
EPD – Miljøvaredeklaration
LCA – Livscyklusanalyse
ESG – Environmental Social Governance rapport
ISO 14001:2015 – Miljøledelsessystem
Miljøgodkendelse – Kapitel 5 godkendelse
Miljøanalyser – Tørstof og Eluat
DGNB Certificering – Baseret på den europæiske standard for bæredygtigt byggeri
DS 206:2013 + A2:2021 & DK:NA2023 – Dansk standard for betonproduktion inkl. brug af 100 % genanvendte tilslag
Det er materialer/ressourcer som cirkulerer og forbliver i brug, så længe som muligt. Ved at øge genanvendelsen i bygge- og anlægsbranchen, gavnes både miljøet og økonomien.
Vi bruger de genindvundne materialer i produktionen af betonelementer og understøtter vores cirkulære tilgang til produktion, samt reducerer behovet for jomfruelige ressourcer.
Vi støtter non-profit foreningen Reduction Roadmap.
Reduction Roadmap opfordre virksomheder, organisationer og enkeltpersoner til handling i byggebranchen, og støtter målet om, at opfylde planetariske grænser inden for byggeri.
Systemklodser:
180 x 120 x 60, ca. 2.400 kg
180 x 60 x 60, ca. 1.200 kg
120 x 60 x 60, ca. 900 kg
90 x 60 x 60, ca. 600 kg
60 x 60 x 60, ca. 300 kg
Afspærringsklodser:
H 40 cm x B 240 cm x D 35 cm, ca. 560 kg
I byggeri og betonarbejde refererer et tilslag til de materialer, der blandes med cement og vand for at danne beton. Tilslaget udgør en væsentlig del af betonsammensætningen og har stor indflydelse på betonens egenskaber, som f.eks. dens styrke, holdbarhed og tæthed.
Tilslaget kan opdeles i to hovedtyper:
Groft tilslag (sten): Dette er de større partikler, som typisk består af grus og småsten. Groft tilslag har en størrelse på 4-22 mm og giver betonens volumen og struktur. Det hjælper også med at forhindre, at betonen krymper eller revner, når den hærder.
- Fint tilslag (sand): Dette består hovedsageligt af sand (0-4 mm.) og bruges til at fylde mellemrummene mellem de større partikler af groft tilslag. Det bidrager til betonens arbejde (dvs. hvordan betonen kan formes og bearbejdes), og det hjælper med at skabe en tættere og mere ensartet blanding.
Vigtigheden af tilslaget i beton:
Styrke: Tilslaget er med til at give betonen den nødvendige mekaniske styrke. Jo bedre kvalitet og passende størrelse tilslag, desto stærkere og mere holdbar bliver betonen.
Holdbarhed: Tilslagets kvalitet har stor betydning for betonens evne til at modstå ydre påvirkninger som frost, vand og kemikalier. Et dårligt tilslag kan forringe betonens modstandskraft og dermed reducere dens levetid.
Tilslaget spiller derfor en central rolle i, hvordan betonen fungerer og hvordan den kan anvendes effektivt i forskellige byggeprojekter.
Generelle spørgsmål
Beton består af sand, grus, sten, vand og cement.
Cement danner sammen med vand en “lim”, der binder tilslagene (sand, grus og sten med varierende kornstørrelser) sammen.
Vi erstatter tilslagene med oparbejdede, genindvundne materialer fra bygge- og anlægsbranchen – alt fra gamle toiletter og håndvaske til mursten og eternittage. De genanvendte tilslag erstatter herved de jomfruelige materialer fra grusgravene.
Cement er den bestanddel af beton, der får betonen til at hærde. Cement bliver sommetider forvekslet med beton, men er altså blot én af mange ingredienser, der udgør og binder beton sammen.
Cement har oprindeligt haft betydningen “bindemiddel”, men over tid er cement blevet synonym med et hydraulisk bindemiddel. Et hydraulisk bindemiddel er kendetegnet ved, at det hærder med vand og kan hærde uden adgang til luft.
Betonens egenskaber afhænger af alle dens komponenter, og hvordan de bliver sat sammen, men da cementen er den bestanddel, som binder betonen sammen, er cementen og betonens historie uadskillelige.
Beton når ca. 90% af sin endelige styrke efter ca. 4 uger.
Det fortsætter dog med at blive stærkere i årtier fremover, på grund af dets omdannelse af calciumhydroxid til calciumkarbonat, og dets absorption af kuldioxid over tid.

